OrangePuls Blog

5 problemen bij B2B dataverrijking en hoe je ze oplost

Geschreven door Niels van Bezooijen | Sep 23, 2024 11:49:03 AM

Wordt je bedrijf beperkt door verouderde bedrijfs-en contactgegevens? 

Wist je dat bedrijven die investeren in nauwkeurige en up-to-date klantdata aanzienlijke verbeteringen zien in zowel hun marketingresultaten als verkoopprocessen? Volgens het HubSpot 2024 State of Marketing & Trends Report is het verbeteren van datakwaliteit cruciaal voor het verhogen van de effectiviteit van marketingcampagnes, het verbeteren van verkoopprocessen, en het behalen van hogere omzet.

In dit artikel bespreken we de vijf meest voorkomende problemen bij B2B-dataverrijking en bieden we praktische oplossingen om deze uitdagingen te overwinnen:

  1. Onnauwkeurige en onvolledige data
  2. Verouderde CRM-gegevens
  3. Tijd- en kostenintensieve handmatige verrijking
  4. Ineffectieve lead scoring en segmentatie
  5. Integratieproblemen met CRM-systemen

 

1. Onnauwkeurige en onvolledige data

Stel je voor dat je verkoopteam werkt met gebrekkige informatie: verkeerde namen, ontbrekende contactdetails of zelfs verouderde bedrijfsinformatie. Dit kan leiden tot pijnlijke fouten zoals het versturen van irrelevante aanbiedingen of het benaderen van de verkeerde beslissers. Onnauwkeurige en onvolledige data veroorzaken niet alleen frustratie, maar ook verlies van waardevolle leads en uiteindelijk omzet.

Oplossing: automatisering van dataverrijking
Het verrijken van je data zorgt ervoor dat je team altijd werkt met een volledig beeld van je klant. Door te investeren in geautomatiseerde dataverrijkingstools, zoals API's die gegevens van meerdere bronnen samenvoegen, kun je klantprofielen automatisch aanvullen met cruciale informatie zoals bedrijfsnaam, functietitel, bedrijfsgrootte en contactgegevens. Dit bespaart niet alleen tijd en kosten, maar zorgt er ook voor dat je data consistent en betrouwbaar is. Bekijk ook onze vergelijkende blog over Apollo, Dealfront en Lusha voor een dieper inzicht in de beste B2B data tools.

2. Verouderde CRM-gegevens

Niets is zo schadelijk voor je klantrelaties als verouderde gegevens in je CRM-systeem. Stel je voor dat je een prospect aanspreekt met oude informatie, zoals een verkeerde functietitel of een niet langer geldig e-mailadres. Dit kan niet alleen je geloofwaardigheid ondermijnen, maar ook je verkoopkansen verkleinen.

Oplossing: regelmatige data-audits
Verouderde CRM-data betekent dat je team tijd verspilt aan het najagen van verkeerde leads of het versturen van irrelevante marketingboodschappen. Door periodieke audits uit te voeren, kun je fouten identificeren en corrigeren voordat ze je verkoop- en marketingprocessen beïnvloeden. Het combineren van audits met dataverrijking zorgt ervoor dat je gegevens altijd actueel en relevant zijn.

3. Tijd- en kostenintensieve handmatige verrijking

Veel bedrijven worstelen met de tijd en kosten die gepaard gaan met handmatige dataverrijking. Het updaten van klantgegevens, het aanvullen van ontbrekende informatie, en het opschonen van verouderde data kunnen enorme hoeveelheden tijd en middelen vergen. Dit proces is niet alleen inefficiënt, maar ook foutgevoelig, wat kan leiden tot verdere problemen zoals dubbele gegevens en inconsistente klantprofielen.

Oplossing: automatisering
Handmatige dataverrijking is tijdrovend en foutgevoelig. Door gebruik te maken van geautomatiseerde dataverrijkingstools, kunnen bedrijven hun dataverrijkingsprocessen stroomlijnen. Dit bespaart niet alleen tijd en geld, maar zorgt er ook voor dat je data altijd up-to-date is, waardoor je team zich kan concentreren op wat echt belangrijk is: het sluiten van deals en het laten groeien van je bedrijf.

4. Ineffectieve lead scoring en segmentatie

Zonder nauwkeurige en verrijkte data is effectieve lead scoring en segmentatie bijna onmogelijk. Wanneer je verkoopteam werkt met gebrekkige informatie, kan het moeilijk zijn om de juiste leads te identificeren en te prioriteren. Dit leidt tot inefficiënties in je verkoopproces en kan ervoor zorgen dat waardevolle leads over het hoofd worden gezien.

Oplossing: geavanceerde lead scoring en segmentatie
Met verrijkte data kun je je lead scoring en segmentatieprocessen verbeteren. Door meer gedetailleerde informatie te gebruiken, zoals branche, bedrijfsgrootte, triggers en interessegebieden, kun je je leads nauwkeuriger prioriteren. Dit stelt je verkoopteam in staat om zich te richten op de leads met de hoogste kans op conversie, wat resulteert in een efficiënter verkoopproces en hogere omzet. Voor een vergelijking van enkele geautomatiseerde tools, bekijk onze blog over Leadfeeder, Leadinfo en Salesfeed.

5. Integratieproblemen met CRM-systemen

Een veelvoorkomend probleem bij dataverrijking is het goed laten samenwerken van verrijkte gegevens met je bestaande CRM-systeem. Zelfs als je data is aangevuld en verbeterd, kan het lastig zijn om deze informatie zonder problemen in je CRM te krijgen. Als de integratie niet goed verloopt, kan dit leiden tot verloren gegevens, onvolledige klantprofielen, en een rommelige workflow, wat uiteindelijk je verkoop- en marketingresultaten in de weg staat.

Oplossing: integratie met bestaande systemen
Om deze problemen te voorkomen, is het belangrijk om een strategie te kiezen die goed aansluit bij het CRM-systeem dat je al gebruikt. Zo zorg je ervoor dat de verrijkte gegevens makkelijk en soepel worden toegevoegd, waardoor je team altijd beschikt over de meest actuele en relevante informatie. Dit helpt hen om beter en sneller te werken, zonder dat ze last hebben van technische obstakels.

 

Hoe kan je met AI en machine learning data verzamelen en verrijken in B2B

1. Gegevensverzameling en integratie
B2B dataverrijkingsleveranciers gebruiken slimme technologieën om gegevens te verzamelen uit diverse bronnen zoals publieke databases, bedrijfsregistraties, sociale media en via webscraping. Dankzij AI-algoritmes wordt deze informatie snel en efficiënt gecombineerd. Hierdoor krijg je als ondernemer direct toegang tot actuele en complete klantprofielen, zonder dat je zelf uren hoeft te spenderen aan het doorspitten van gegevens.

2. Gegevensanalyse en -verrijking
Nadat de data is verzameld, analyseren machine learning-algoritmes de gegevens om ze te verrijken. Dit betekent dat ontbrekende informatie wordt aangevuld en dat de data wordt opgeschoond en geverifieerd tegen externe bronnen. Dit proces zorgt ervoor dat je altijd beschikt over nauwkeurige en up-to-date klant- en bedrijfsgegevens.

3. Signal prospecting: focus op koopintentie
Een belangrijke aanvulling op de standaard dataverrijking is signal prospecting. Hierbij analyseren machine learning-algoritmes specifieke signalen die wijzen op koopintentie binnen de B2B-markt. In plaats van klantgedrag zoals koopgewoonten te voorspellen, richt signal prospecting zich op het identificeren van concrete zakelijke gebeurtenissen die duiden op een potentiële aankoopbeslissing. Denk hierbij aan signalen zoals recente investeringen, productlanceringen, of veranderingen in management bij bedrijven. Door deze signalen op te pikken, kan je verkoopteam zich richten op prospects die daadwerkelijk op het punt staan om te kopen, waardoor je de kans op succesvolle deals aanzienlijk vergroot.

4. Gegevensopschoning en validatie
Niemand houdt van fouten in zijn gegevens. AI-tools zorgen ervoor dat incorrecte of verouderde informatie wordt opgeschoond. Daarna checken machine learning-algoritmes de data tegen betrouwbare bronnen, zodat je er zeker van kunt zijn dat je altijd werkt met de meest accurate en up-to-date informatie.

5. Data normalisatie en standaardisatie
Consistentie is key. Daarom zorgen AI-algoritmes ervoor dat alle gegevens op dezelfde manier worden gestructureerd en gestandaardiseerd. Of het nu gaat om bedrijfsnamen, adressen of sectorclassificaties, alles wordt uniform gemaakt. Dit maakt het eenvoudiger om deze data te gebruiken in bijvoorbeeld je CRM-systeem of voor marketingdoeleinden.

6. Continue verbeteren
Het mooie van AI en machine learning is dat ze blijven leren. Hoe meer data er binnenkomt, hoe slimmer de algoritmes worden. Dit betekent dat de verrijkingsprocessen continu worden verbeterd, waardoor je altijd beschikt over de meest nauwkeurige en relevante gegevens voor je marketing- en salesstrategieën.




Praktische toepassingen voor jouw MKB-bedrijf

1. Klantsegmentatie
Met nauwkeurige en gedetailleerde gegevens kun je je klanten beter segmenteren, wat leidt tot effectievere en gerichtere campagnes.

2. Signal-based prospecting
Door het gebruik van signal prospecting-technieken, kun je je verkoopteam laten focussen op prospects die klaar zijn om te kopen, wat je verkoopkansen aanzienlijk vergroot.

3. Geautomatiseerde marketing
Gepersonaliseerde marketingberichten worden automatisch gegenereerd en verzonden op basis van real-time verrijkte data, wat zorgt voor betere klantbetrokkenheid en hogere conversies.

Praktijkvoorbeeld: hoe een Nederlands MKB-bedrijf zijn verkoopproces verbetert met B2B dataverrijking

Een MKB-bedrijf in Nederland, actief in de IT sector, stond voor een uitdaging: hun CRM-systeem bevatte ongeveer 50.000 contacten, maar veel van deze gegevens waren verouderd of incompleet. Dit zorgde voor inefficiënties in het verkoopproces en beperkte de effectiviteit van hun marketingcampagnes.

Het bedrijf besloot een dataverrijkingsstrategie in te voeren om deze problemen op te lossen. Door de database grondig te analyseren en op te schonen, werden meer dan 30.000 contacten verrijkt met actuele en nauwkeurige informatie. Bovendien werd er een geautomatiseerd proces opgezet voor het verrijken van nieuwe leads, wat resulteerde in een aanzienlijke vermindering van de tijd die het verkoopteam aan handmatige gegevensinvoer besteedde.

Voordelen voor het bedrijf:

  • Verhoogde nauwkeurigheid van klantgegevens: meer dan 30.000 contacten werden geüpdatet met actuele informatie.
  • Efficiëntieverbetering: het aantal ongeldige contacten werd teruggebracht met ongeveer 10.000, wat de effectiviteit van marketinginspanningen verhoogde.
  • Tijdsbesparing: het verkoopteam bespaarde meer dan 4 uur per week per medewerker aan handmatig werk, waardoor ze meer tijd konden besteden aan waardevolle klantinteracties.

Conclusie

Het verbeteren van je bedrijfsdata is geen luxe, maar een noodzaak in de competitieve B2B-markt. Door te investeren in dataverrijking, verbeter je niet alleen je verkoop- en marketingprocessen, maar zet je ook een stevige stap richting duurzame groei. Of je nu problemen hebt met verouderde CRM-gegevens, inefficiënte lead scoring, of handmatige dataverwerking, dataverrijking biedt de oplossing. Begin vandaag nog met het verrijken van je data en ontdek hoe het je bedrijf kan transformeren.

Wil je meer weten over hoe geautomatiseerde dataverrijking jouw bedrijf kan helpen om accuratere en actuelere klantdata te krijgen? Bezoek ook EnrichLeads.nl voor meer informatie over onze oplossingen voor dataverrijking en ontdek hoe jouw bedrijf kan profiteren van efficiëntere verkoop- en marketingprocessen.